Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των πανάδων

Posted by sadmin 12/05/2020 0 Σχόλιο(α)

Έτσι θα αντιμετωπίσετε τις πανάδες!

Οι πανάδες, σε πρόσωπο και σώμα, είναι από τα πιο διαδεδομένα δερματικά προβλήματα.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, εκτός από το μαύρισμα, πολλές φορές προκαλεί και δυσχρωμίες του δέρματος, όπως είναι οι πανάδες.

Οι πανάδες στα χέρια, τα πόδια, το σώμα και το πρόσωπο είναι από τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις και οφείλονται στην αύξηση της παραγωγής της μελανίνης.

Ο βασικός λόγος που δημιουργούνται αυτές οι δυσχρωμίες είναι ο ήλιος και η έκθεση μας στην ακτινοβολία του, χωρίς για παράδειγμα την απαραίτητη αντιηλιακή κρέμα προσώπου για πανάδες.

Πέρα όμως από τον ήλιο, οι πανάδες μπορεί να οφείλονται στην ηλικία, τις ορμονικές δια­ταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, τις πολυκυστικές ωοθήκες, την κληρονομικότητα, την χρήση κάποιων καλλυντικών ή φαρμάκων όπως αντισυλληπτικά, αντιβιο­τικά κλπ.

Να σημειωθεί πως οι πανάδες δεν είναι επιφανειακές όπως οι καφέ κηλίδες. Πρόκειται για τις δυσχρωμίες του δέρματος που δημιουργούνται σε πιο βαθιά στρώματα της επιδερμίδας.

Τρόπος αντιμετώπισης των πανάδων:

Ως γνωστόν η πρόληψη σώζει. Αυτό ακριβώς ισχύει και για τις συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις – δυσχρωμίες του δέρματος. Η πιο απλή λύση είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, κάτι που πολλές φορές βέβαια είναι αναπόφευκτο. Για να το καταφέρετε θα πρέπει να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας, όχι μόνο του προσώπου, αλλά και ολόκληρου του σώματος, φορώντας αντιηλιακό προσώπου για πανάδες, αλλά και για όλο το σώμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ήλιος, δηλαδή τον χειμώνα.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρατε να αποφύγετε την δημιουργία των πανάδων, υπάρχει τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε και να τις αφαιρέσετε. Ένας δερματολόγος θα αναγνωρίσει το πρόβλημα και θα σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης με την ιδανική θεραπεία για πανάδες.

Πως φεύγουν οι πανάδες από το πρόσωπο και το σώμα:

Υπάρχουν θεραπείες που μπορείτε να κάνετε μόνη σας στο σπίτι και άλλες που χρειάζονται την συμβολή ενός ειδικού και των μηχανημάτων που διαθέτει στο ιατρείο του.

Αντιμετώπιση πανάδων στο σπίτι:

Απολέπιση δέρματος:

Απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας σας, δημιουργείτε τις καλύτερες συνθήκες και μια καθαρή επιδερμίδα για να εισχωρήσουν πιο βαθιά τα ενεργά συστατικά των φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων. Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος απολέπισης προσώπου είναι αυτός της πετσέτας. Ουσιαστικά κάθε πρωί που πλένετε το πρόσωπο σας πάρτε μια καθαρή πετσέτα, βρέξτε τη και στραγγίξτε την καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο σαπούνι ή καθαριστικό προσώπου και τρίψτε την απαλά στο πρόσωπο σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ελαφριάς απολέπισης για να πλένετε καθημερινά το πρόσωπο σας, το οποίο να περιέχει ένα ήπιο καθαριστικό με φυσικά εκχυλίσματα, όπως γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, είτε κόκκους ρυζιού. Ωστόσο αν νιώσετε την επιδερμίδα σας να σας τραβάει, αποφύγετε την καθημερινή απολέπιση και κάντε την 3 φορές την εβδομάδα.

Μπορείτε να επιλέξετε και κάποια μάσκα απολέπισης, πέρα από τα καθαριστικά προϊόντα.

Λευκαντική κρέμα για πανάδες:

Πρόκειται για μια μέθοδο που θεωρείται αρκετά ασφαλής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δερματολόγους τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι λευκαντικές κρέμες για πανάδες βασίζονται στην χαμηλή ποσότητα αζελαϊκού οξέος που περιέχουν και δεν προκαλούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα. Ο στόχος αυτών των κρεμών είναι η παρεμπόδιση της ανάπτυξης ενζύμων που δημιουργούν τη μελανίνη και η βελτίωση του τόνου του δέρματος. Βέβαια η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης χρειάζεται περίπου 8 εβδομάδες για να έχει εμφανή αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τα προϊόντα του εμπορίου υπάρχουν και συνταγές για σπιτική λευκαντική κρέμα για πανάδες και άλλες δυσχρωμίες.

Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη φυσική αντιμετώπιση για τις πανάδες προσώπου, φτιάχνοντας μια σπιτική λευκαντική κρέμα – κεραλοιφή για πανάδες ακολουθώντας τη συνταγή που υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια φυσική θεραπεία για το πρόσωπο.

Τέλος, μια φυσική θεραπεία για τις πανάδες είναι το λεμόνι. Εφαρμόστε με ένα βαμβάκι λίγο χυμό λεμονιού στο πρόσωπο σας και αφήστε το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα ελαφρύνει τς πανάδες από τον ήλιο. Ωστόσο, κάποιοι από τους ειδικούς ισχυρίζονται πως αυτός ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης των πανάδων δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Ο λόγος είναι πως το λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ και ψωραλένιο, δυο ουσίες που ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα, όταν εκτεθεί στις ακτίνες του ήλιου, κάνοντας το πιο ευαίσθητο στο φως και προκαλώντας επιφανειακά εγκαύματα και φουσκάλες.


Αντιμετώπιση πανάδων με την βοήθεια ειδικού στο ιατρείο:

Αν το πρόβλημα της δυσχρωμίας που σας ταλαιπωρεί δεν φεύγει με φυσικό τρόπο ή καλλυντικά προϊόντα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας προτείνει μια εναλλακτική θεραπεία για πανάδες.

Απολέπιση με μικροκρυστάλλους
Αν επιλέξετε να κάνετε μια απολέπιση σε κάποιο εξειδικευμένο ιατρείο θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην απολέπιση με μηχανικό ή χημικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η απολέπιση με μηχανικό τρόπο γίνεται με μικρο­κρυστάλλους ή με τη μέθοδο της μικρο-δερμο­απόξεσης που κάνει πιο βαθιά απολέπιση. Από την άλλη μεριά, ο χημικός τρόπος γίνεται με υψηλή συγκέντρωση τριχλωροξικού ή γλυκολικού οξέος που φτάνει έως και 40%, η οποία γίνεται τοπικά στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι κηλίδες. Ο δερματολόγος είναι αυτός που θα κρίνει, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και το μέγεθος του προβλήματος ποια είναι η ιδανική μέθοδος που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, έτσι ώστε να την εφαρμόσει.

Λέιζερ για πανάδες:

Το laser για πανάδες αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδο θεραπείας των δυσχρωμικών αλλοιώσεων που βασίζεται στην απότομη θερμική εναπόθεση ενέργειας, η οποία διασπά τα κοκκίδια της μελανίνης. Η συγκεκριμένη θεραπεία για τις πανάδες δημιουργεί μια φλεγμονή τοπικά στο σημείο όπου εφαρμόζεται. Ουσιαστικά το δέρμα κοκκινίζει και γίνεται πιο ευαίσθητο. Αυτός είναι και ο λόγος που το λέιζερ εφαρμόζεται μόνο το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, όπου ο ήλιος είναι περιορισμένος.

Προσοχή: Η μέθοδος του λέιζερ για τις πανάδες προσώπου ή σώματος θα πρέπει να αποφεύγεται σε δύσκολες περιπτώσεις βαθιών μελασμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές, οι οποίες εν συνεχεία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη εναπόθεση μελανίνης, δίνοντας αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επομένως, για τα βαθιά μελάσματα είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται οι μέθοδοι απολέπισης.

Κρυοθεραπεία:

Η μέθοδος της κρυοθεραπείας εφαρμοζόταν πριν την εμφάνιση του laser για πανάδες, αλλά εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση των πανάδων. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι με μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος τοπικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να προκληθεί η καταστροφή των παθολογικών ιστών. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος της κρυοθεραπείας προκαλεί τοπική αγγειοσυστολή και νέκρωση λόγω του ψύχους που εφαρμόζεται στα συγκεκριμένα σημεία. Στην φάση της αποκατάστασης, ο μεταβολισμός της περιοχής όπου έχει το πρόβλημα ενεργοποιείται και ξεκινάει η θεραπεία της. Για την επούλωση του προβλήματος θα χρειαστούν μερικές μέρες.

 

Leave a Comment